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The following Advisory Opinion is to advise the reader of the current position of the Kentucky 
Department of Insurance (the “Department”) on the specified issue.  The Advisory Opinion is not 
legally binding on either the Department or the reader. 
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BUSINESS IN THE COMMONWEALTH OF KENTUCKY 

 

FROM: SHARON P. CLARK, COMMISSIONER KENTUCKY DEPARTMENT OF 

INSURANCE 

 

RE: CO-PAY PARITY 

 

DATE: JULY 26, 2012 

 

* * * * * * * * * *  

 

On June 8, 2011, KRS 304.17A-177 went into effect.  That statute established certain 

limitations on the amount of copayment or coinsurance that can be charged for services rendered 

by occupational or physical therapists. Following the enactment of KRS 304.17A-177, the 

Department has received complaints and inquiries regarding the extent of the statutorily-prescribed 

limitations and the application thereof.  Specifically, there is a question as to whether the 

copayment/coinsurance limitation only applies to services rendered by occupational or physical 

therapists during an office visits, or whether it applies to all services rendered by occupational or 

physical therapists, regardless of the nature of the services rendered.   
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KRS 304.17A-177(1) states,  

[A]n insurer shall not impose a copayment or coinsurance amount charged 

to the insured for services rendered for each date of service by an 

occupational therapist licensed under KRS Chapter 319A or a physical 

therapist licensed under KRS Chapter 327 that is greater than the 

copayment or coinsurance amount charged to the insured for the services 

of a physician or an osteopath licensed under KRS Chapter 311 for an 

office visit. 

The inquiries regarding this statute stem from the reference to an “office visit” at the end 

of section (1).  Insurers have interpreted this reference in such a way as to limit the application of 

the statute only to “office visits” where an occupational or physical therapist evaluates or re-

evaluates the insured.  Under this interpretation, copay parity exists only for “office visits” and 

all other services provided by occupational or physical therapist fall outside the purview of KRS 

304.17A.177, leaving insurers free to establish whatever copay is deemed appropriate. 

It is a well-settled principal of statutory interpretation that words must be assigned their 

plain meaning and should not be construed in such a way as to add restrictive language where 

none exists.  See, Bailey v. Reeves, 662 S.W.2d 832 (Ky. 1984).  By interpreting KRS 304.17A-

177(1) as set forth above, insurers have greatly restricted the application of the statute.  The 

services to which the statute applies are: “services rendered for each date of service by an 

occupational therapist licensed under KRS Chapter 319A or a physical therapist licensed under 

KRS Chapter 327.”  (Emphasis added).  There is no language whatsoever which limits 

application of the statute only to office visits where an occupational or physical therapist 

evaluates or re-evaluates the insured.  Nor is there any language which suggests that copay parity 

is only meant to exist for corresponding services, i.e. copays for office visits with occupational or 

physical therapists cannot exceed copays for office visits with physicians or osteopaths.  The 

reference in the statute to an “office visit” is only meant to give context to the maximum amount 

that insurers are permitted to charge as a copayment.  Per the statute, insurers shall not impose a 

copayment or coinsurance that exceeds the copayment or coinsurance amount charged by 

physicians or osteopaths for an office visit.  That language establishes a cap on the amount of the 

copayment or coinsurance but does not modify or restrict the scope of occupational or physical 

therapy services covered by the statute.    

Based on the above, the Department interprets KRS 304.17A-177(1) to apply to all 

services rendered by occupational or physical therapists, regardless of the nature of those 

services or the environment in which they are offered.   

 

 

http://web2.westlaw.com/find/default.wl?rs=WLW12.04&pbc=1A73210A&vr=2.0&findtype=Y&rp=%2ffind%2fdefault.wl&sv=Split&fn=_top&tf=-1&ordoc=361K188&mt=Westlaw&serialnum=1984103628&tc=-1
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Please contact the Department’s Health and Life Division at (502) 564-6088 with 

questions about the Advisory Opinion. 

 

          /s/   Sharon P. Clark              _ 

      Sharon P. Clark, Commissioner 

      Department of Insurance 


